MENU

Over Davey Raaijmakers


[Over Davey Raaijmakers, bedenker en oprichter van Figuratiewerk.nl. Davey is een bezige baas in de filmwereld. Hij ging van figurant naar figuratiecoördinator en houdt zich ook bezig met acteren. Wij spraken Davey over zijn ervaringen]

Davey, hoe kun je jouw karakter het beste omschrijven?
"Ik ben een echte doorzetter, en enthousiast. Als ik iets wil, ga ik er voor de volle honderd procent voor. Ik laat me ook niet uit het veld slaan door de eerste beste tegenslag. Doordat ik perfectionistisch ben en niet snel tevreden ben over mezelf, kan ik nogal eigenwijs overkomen."

Heb je altijd in de film- en tvbranche willen werken?
"Nee, ik heb me eigenlijk nooit bezig gehouden met dit wereldje, maar ben ermee in aanraking gekomen via een schoolopdracht. Het leek me wel eens leuk om te weten hoe een filmopname er in het echt aan toe ging. Langzaam ben ik er op die manier ingerold."

Wat voor opdracht was het dat je moest doen?
"Toen ik in 2007 begon met de opleiding Mediatechnologie, moesten wij voor school een promotie filmpje maken. Omdat dit natuurlijk niet echt vlekkeloos verliep, wilden ik wel eens weten hoe het er bij een echte film aan toe ging.Een bevriende acteur vertelde me dat ik, om daar achter te komen, me in moest schrijven als figurant. Daardoor kon in het beste zien hoe het er aan toe ging op een professionele filmset.
Zo gezegd, zo gedaan en ik was officieel ingeschreven bij een aantal castingbureaus. Na een paar weken ontving ik een mail af ik mee wilden figureren in de TV-serie A’DAM – E.V.A. (Amsterdam en vele anderen). Zo kwam ik van de ene opdracht bij de andere, en werden ook de rollen steeds groter.
Ik heb gemerkt dat als je al doende steeds meer mensen leert kennen, je steeds iets verder komt. Zo heb ik in decemder 2010 de figuratie mogen verzorgen en coördineren voor de film, Levenslang de Film. Dit werkt ook tevens het begin van Figuratiewerk.nl"

Wat voor opdrachten of voor wie heb je zoal gewerkt?
"Toen ik begon met figureren, heb ik vooral gefigureerd als massa-figurant, dus de kleinste rol die je kunt hebben in een productie. Dit was in tv-commercials en -series als Win/Win, A'dam - E.V.A. de Staatsloterij enz. 
Daarnaast heb veel gefigureerd als vaste edel-figurant in series zo als Spangas en Ravelijn. De komende tijd wil ik me graag meer gaan richten op acteren." 

Je hebt ook verschillende cursussen gedaan op het gebied van acteren, kun je hier wat meer over vertellen?
"Klopt, vanaf de basisschool ben ik al bezig met toneel/acteren, vier keer per jaar werd een zogenaamde 'aulamiddag' gehouden. Hier lieten telkens vier klassen een korte act/toneelstukje zien. Ondanks dat ik vroeger veel last had van faalangst, hebben ik dat dankzij die aulamiddagen goed kunnen verwerken.
Na een tijd niets meer met acteren te hebben gedaan, begon ik weer langzaam richting het toneel/theater te gaan. Zo heb ik me ingeschreven bij een animatie bedrijf, en ben gaan animeren op campings in Nederland, zo nu en dan doe ik dit nog steeds, als mijn typetje. Daarnaast heb ik in 2012 een acteeropleijding bij Act2Act genoten, waar ik zeer veel van heb geleerd."

Je vertelde net dat je actief bent als figuratie-coördinator en productieassistent. Waar bestaan jouw activiteiten zoal uit?
"Toen ik wilde gaan figuren, merkte ik dat het best lastig is om binnen te komen in deze wereld. Door dat we op school een non-profit website moeten maken voor die voor een grote doelgroep toepasbaar was, zo ben ik eind 2008 de website Figuratiewerk.nl begonnen. Een tijd later kwam ik “weer” in contact met een aantal oude vrienden, die ik nog kende van SpangaS. Die vertelde me dat ze een film op wilden gaan opnamen, tijdens (en voor) deze opnamens heb ik de figuranten gecoördineerd (uitleg gegeven, wat en niet te doen tijden de opnames, figuranten plaatsen, enz.)"

Wat vind je leuker om te doen, voor of achter de schermen?
"Ja, dat is een moeilijke vraag. Ik vind het allebei heel erg leuk om te doen, en aan beide kanten zitten plus- en minpunten. Als je achter de schermen werkt, lijkt het of je geen deel uitmaakt van het project, omdat je niet te zien bent. Toch voel ik me dan juist meer betrokken, want je maakt een project van begin tot eind mee."

Wat is in zijn totaliteit het meest bijzondere dat je mee hebt gemaakt?
"Ravelijn vond ik het leukste en meest bijzondere om te doen. De cast en crew bestonden uit personen waar ik goed mee kon opschieten. De groep figuranten was heel leuk. Dat zorgt ervoor dat je echt het gevoel hebt dat je deel uitmaakt van de serie, in plaats van dat je behandeld wordt als opvulling."

Wat vind je leuk aan het werken in deze branche?
"De afwisseling, voor mensen (zo als ik) die van afwisseling houden is deze wereld echt perfect, want geen opdracht is hetzelfde. De ene keer sta je in de middeleeuwen (zoals bij Ravelijn) en bij een andere opdracht in een toekomst setting."

Heb je een tip voor andere mensen die in deze business zitten?
"Mijn tip is vooral bedoeld voor mensen die net beginnen in de branche. Je moet er echt 100% voor gaan, en niet bij de eerste tegenslag bij de pakken neer gaan zitten."

 

 

 


Ontmoet onze figuranten